
Ben jij een race liefhebber en houd je van snelheid en competitie? Dan is simracing dé hobby voor jou! Met simracing kun je in de virtuele wereld racen op de meest realistische manier mogelijk, terwijl je toch veilig achter je scherm zit. Oké, het zal niet de opwinding geven dat je krijgt wanneer je op Assen of Zandvoort racet, maar door te investeren in een racestuur, playseat en andere accessoires, kun je toch dicht bij het echte werk komen en racen tegen de beste simracers over de hele wereld. En met de groeiende populariteit van simracing en de ontwikkeling van nieuwe technologieën, is er nooit een beter moment geweest om te beginnen met deze spannende en uitdagende hobby. Dus waar wacht je nog op? Neem de Simracing gids door en start met jouw simracing avontuur!
Wat is Simracing?
Simracing is racen maar dan online achter je pc, playstation of xbox. Dit is dermate realistisch dat het besturen van de virtuele raceauto hetzelfde aanvoelt als een raceauto op een echt circuit, inclusief alle aspecten die daarbij horen, zoals realistische circuits, raceauto’s, geluiden, en fysica van de race auto’s. Uiteraard mis je met simracing wel het gevoel van snelheid en de G krachten die je wel ervaart wanneer je echt gaat racen.
In de afgelopen jaren is simracing enorm populair geworden, mede dankzij de voortdurende ontwikkeling van de technologie en de beschikbaarheid van betaalbare hardware en software. Het begon allemaal met simulators in racecentra, waar je tegen betaling op professionele apparatuur races kon rijden. Maar tegenwoordig heb je voor 200 a 400 euro al een racestuur waarmee je kunt beginnen aan je simracing avontuur. (uiteraard heb je wel een goede pc, playstation of xbox nodig)
Een van de grootste voordelen van simracing is dat het veilig is. Je hebt geen last van mogelijke ongevallen en een ander voordeel van simracing is de toegankelijkheid, het is niet langer alleen een hobby voor de rijken en professionele coureurs, maar het is iets voor iedereen.
Maar simracing is al lang niet alleen een hobby meer, tegenwoordig gaat het er zeer professioneel aan toe en kun je het een sport noemen. Net als in de echte autoraces, zijn er simracing competities en evenementen waarbij gamers het tegen elkaar opnemen. Deze competities variëren van kleine competities met vrienden tot de 24 uur van Le Mans. Ook maakt het niet uit op wat voor niveau je rijdt, voor iedereen is er wel een simracing competitie. Dit maakt simracing een zeer toegankelijke sport voor mensen van alle leeftijden en niveaus.
Wat heb je nodig om te beginnen met simracing?
Om te beginnen met simracing heb je een aantal dingen nodig. Het allerbelangrijkste is dat je een pc of console zoals een Xbox of Playstation hebt. Ik adviseer overigens om altijd te kiezen voor een pc, aangezien een pc compatibel is met alle apparatuur en simracing games. Daarnaast heb je een racestuur met pedalen nodig. Je hebt voor 200 a 400 euro al een racestuur van kwaliteit. Racesturen zoals de Logitech G29 en Thrustmaster T300 RS zijn zeer populaire racesturen en worden aangeraden voor de beginnende simracers.
Wanneer je in een competitie gaat racen tegen andere simracers is het ook belangrijk dat je een stabiele internetverbinding hebt, dit kan ik zelf weten wat ik heb met regelmaat een wedstrijd moeten verlaten in een goede positie omdat mijn internet even uitviel voor een paar seconden.
Waar je misschien niet direct aan denkt, maar wel handig is om te hebben is het hebben van een headseat, in het geval je gaat simracen in een competitie. Je kunt dan via discord, skype of teamspeak communiceren met andere simracers over setups, tacktieken etc, maar het vooral ook leuk en gezellig met elkaar hebben en te feliciteren na afloop van een race.
Wil je nog een stapje verder gaan dan kun je natuurlijk kijken naar een simracing cockpit zoals die van trakracer, simlab of next level racing. Een simracing cockpit of playseat geeft toch net een wat realistischer gevoel en is ook comfortabeler wanneer je meedoet aan endurance races.
Uiteindelijk kun je het zo gek maken als jezelf wilt. Zo kun je naarmate je serieuzer wordt met simracing kiezen voor een racestuur met direct drive base. Hier kiezen de meeste professionele simracers ook voor, een voorbeeld hiervan is de Fanatec Podium Racing Wheel Formula (25 nm) dat je kunt aanschaffen voor een bedrag van (schrik niet) 2439 euro. Daarnaast kun je ook kiezen voor een triple monitor scherm of zelfs gebruik maken van een vr bril voor een zo’n realistisch mogelijke ervaring.
Ontdek de juist racestuur voor jou
Hieronder zal ik ingaan op verschillende soorten racesturen en hun kenmerken. Wanneer je begint met simracing kan het nogal lastig te zijn om de juiste racestuur te kiezen. We zullen de verschillende soorten sturen bespreken, van instapmodellen met tandwiel en riemaandrijving tot high-end direct drive wielbasissen. Lees verder om te ontdekken welk racestuur het beste bij jou past.
Racesturen met tandwiel
Sturen met tandwiel zijn de meest voorkomende racesturen die gebruikt worden in simracing. Dit type stuur werkt op basis van een tandwielmechanisme, waarbij de kracht van de motor wordt overgebracht op het stuur via tandwielen. Sturen met tandwiel zijn over het algemeen betaalbaar en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn geschikt voor beginners en bieden voldoende precisie en responsiviteit. Een nadeel van sturen met tandwiel is dat ze soms wat lawaai kunnen maken en dat de tandwielen kunnen slijten na verloop van tijd, waardoor ze minder precies worden. Eén van de beste racesturen met het tandwiel systeem is de Logitech G29.
Racesturen met riemaandrijving
Sturen met riemaandrijving werken op basis van een rubberen riem die de kracht van de motor overbrengt op het stuur. Dit type stuur is over het algemeen duurder dan sturen met tandwiel, maar bieden ook een hogere precisie en meer responsiviteit. Daarnaast komen er meer krachten direct in je stuur waardoor de force feedback gedetailleerder is. Doordat er geen tandwielen aanwezig zijn, zijn sturen met riemaandrijving ook stiller en hebben ze minder last van slijtage. Een nadeel van sturen met riemaandrijving is dat ze soms een zekere mate van ‘sponginess’ kunnen hebben, wat betekent dat er wat vertraging kan zijn tussen de beweging van het stuur en de reactie van de auto in de game. Een voorbeeld van een goede racestuur met riemaandrijving is de Thrustmaster T300 RS.
Racesturen met Direct Drive Wielbasis
Is geld geen issue en ben je er 100 procent van overtuigd dat je serieus aan de slag gaat met simracing? Dan is een racestuur met een direct drive wielbasis de beste keuze. Vrijwel iedere professionele simracer heeft een racestuur met direct drive.
Dit type stuur werkt op basis van een directe verbinding tussen de motor en het stuur, waardoor er geen tussenliggende onderdelen zoals tandwielen of riemen zijn. Hierdoor bieden direct drive wielbasis sturen de hoogste precisie, responsiviteit, kracht en force feedback. Direct drive wielbasis sturen zijn over het algemeen zeer stil en hebben geen last van slijtage, maar ze kunnen ook behoorlijk zwaar zijn om te gebruiken. Sterker nog deze sturen kunnen tot wel 30 Newtonmeter aan kracht doorgeven aan je stuur, waardoor je er zelfs blauwe plekken aan kunt overhouden zodra je een tik krijgt van het racestuur.
Het leuke en voordeel van de direct drive base is dat je er verschillende racestuurtjes kunt opzetten. Zo kun je bijvoorbeeld een f1 stuurtje kopen voor de open wheel races en een rond stuurtje voor het rally rijden of andere type races. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt of het stuurtje past op je direct drive base.
Maar zoals ik al zei moet geld geen issue zijn, want voor de meeste mensen zal het niet zo maar haalbaar zijn om een racestuur als dit te kopen. Een racestuur met direct drive basis begint namelijk vanaf ongeveer 1000 euro en loopt al snel uit naar 2000 tot 4000 euro!
De racesturen van onder andere Fanatec zijn zeer populair onder de simracers. Enkele voorbeelden hiervan zijn de CSL DD F1 Esports Premium en de Podium Racing Wheel Formula (25 NM)
Simracing Simulator Welke moet je kiezen voor de ultieme race-ervaring?
Heb je ruimte in je huis dan zou het natuurlijk geweldig zijn om te simracen in een echte simulator zodat je zo dicht mogelijk komt bij het racen op een echt circuit en dat vanuit je eigen huis. Echter moet je voor een kwalitatief hoogstaande simulator met alles erop en eraan wel aardig in de buidel tasten. Bekijk hieronder jouw opties!
Racestuur klemmen op je bureau
De goedkoopste oplossing is om geen simracing simulator te kopen en je racestuur te monteren op je bureau met een paar bijgeleverde klemmen, met onder je bureau de pedalen. Dit is hoe de meeste simracing coureurs beginnen inclusief mijzelf en in de basis ga je er ook echt niet langzamer van rijden dan wanneer je racet in een simracing cockpit. Het nadeel is alleen dat het racestuurtje vaak niet optimaal klemt en tijdens een race zo maar kan verschuiven en dan hebben we het nog niet eens over de pedalen. En geloof mij dat gaat na een tijdje gewoon irriteren, vooral wanneer je steeds competitiever aan het worden bent. Maar voor in het begin is dit op zich een prima en voordelige optie.
Wheelstand is een mooie middenweg
Een mooie middenweg tussen een racestuur op het bureau en een simulator is een wheelstand. Een wheelstand is een standaard die speciaal ontworpen is om een racestuur en pedalen op te bevestigen. Het is een populaire keuze voor simracers die niet de ruimte hebben voor een cockpit of niet de middelen hebben om er één aan te schaffen.
Een wheelstand is meestal gemaakt van lichtgewicht materialen zoals aluminium of staal, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is en op te bergen na gebruik. Veel wheelstands zijn ook verstelbaar, zodat je de positie van het stuur en de pedalen kunt aanpassen voor een meer comfortabele en ergonomische race-ervaring.
Een wheelstand dat ik aanraad, is de Next Level Racing Wheel Stand 2.0. Het voordeel van deze wheelstand is dat je het in de toekomst ook nog kunt ombouwen naar een simracing cockpit in combinatie met de Next Level Racing GT-Seat Add-On. Een andere Wheelstand dat ik ook aanraad, is de FS3 STUURSTANDAARD van Trakracer.
Race Simulatoren
Uiteraard is het hebben van een goede simulator het allermooist om te simracen. Race simulatoren zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen variëren van simpele setups tot geavanceerde systemen.
Voor rond de 499 euro heb je al een basic simracing cockpit van trak racer genaamd de RS6 RACESIMULATOR in huis staan waar je u tegen zegt. Dit is tevens de goedkoopste simulator van Trak Racer. Naast deze simulator hebben ze er nog 6 waaronder de Alpine Racing TRX dat maar liefst 1599 euro kost.
Andere populaire sim racing simulatoren zijn onder andere, de playseats F1 waarbij je in exact dezelfde houding zit of beter gezegd ligt zoals de F1 coureur. De Next Level Racing GT Track Cockpit dat je kunt combineren met het motion platform van Next Level Racing waardoor je stoel tijdens het racen beweegt en exact reageert op alles wat er op de baan gebeurt en heb je nog de X1-PRO Sim Racing Cockpit van het Nederlandse bedrijf Sim-Lab. Al deze simulatoren kun je naar eigen wens uitbouwen zoals met 1 of meerdere monitoren.
De simracing setup van Max Verstappen
Wie de Formule 1 volgt, weet hoogst waarschijnlijk ook dat Max Verstappen een fanatiek simracer is en bij het Team Redline rijdt. Max Verstappen is zelfs één van de beste simracing coureurs van de wereld.
Max heeft dan ook een aardig simracing rig in zijn huis staan. Hieronder zie je een lijstje met Max Verstappen zijn simracing setup met een waarde van rond de 14000 euro.
HARDWARE | |
---|---|
Base | SimSteering Ultimate |
Stuurwiel | Precision Sim Engineering LM-X |
Alternatieve stuurwiel | Fanatec Podium Racing Wheel F1 |
Pedalen | HE Ultimate |
Versnellingspook | HE Sim Shifter Sequential |
Handrem | HE Handrem |
Monitor | Samsung Odyssey G7 LC32G75TQSUXEN – Monitor Gaming curvo de 32” QHD (2560×1440, LED, 16:9, 240 Hz, 1 ms, HDMI, USB 3.0) |
VR | NVT |
Cockpit | Playseat F1 Ultimate |
Stoel | Zit bij simracing cockpit in |
PC | PC uit 2023 |
Headset | ASTRO Gaming A50 |
Toetsenbord en muis | Razer Blackwidow Elite |
De Beste simracing Games
Je hebt nu alle simracing hardware om te beginnen met simracing, maar welke simracing game(s) kies je nu? Er zijn talloze simracing games op de markt die allemaal hun eigen unieke features hebben. Bekijk hieronder het lijstje met de beste simracing games.
IRacing
iRacing is één van de meest populaire simracing games op de markt en wordt veel gebruikt door professionele simracers. Het staat bekend om zijn realistische physics, graphics en de mogelijkheid om tegen andere spelers te racen in een online omgeving. Het wordt spel wordt dan ook veel gebruikt door grote race organisaties zoals Indy Car, Porsche super cup, Nascar races en endurance races.
Een leuke en unieke feature van IRacing is het rating-systeem. Hiermee worden spelers beoordeeld op hun prestaties tijdens races en kunnen ze hun rating verbeteren door races te winnen en consistent goede prestaties te leveren. Dit rating-systeem maakt het spelen van iRacing nog uitdagender en zorgt voor een eerlijke en competitieve omgeving.
In de onderstaande tweet van Team Redline ”het simracing team waar Max Verstappen voor rijdt” staat dat Max Verstappen maar liefst 10 van de 10 wedstrijden heeft gewonnen met een SOF gemiddelde van 5616. De SOF gaat van 100 tot 10000 en zegt iets over de vaardigheid van een coureur. Zodra een coureur een rating heeft van 3000 is hij beter dan de gemiddelde simracing coureur. Iedereen die boven de 5000 SOF rating zit mag zich een pro noemen. Dit laat dus wel zien dat Max Verstappen ook in de simracing wereld bij de beste racers hoort. Max zijn eigen rating is zoals je op de foto kunt zien 8869.
No time to rest for @Max33Verstappen 👀
— Team Redline (@TeamRedlineSim) March 23, 2023
Max was already competing in iRacing less than 24 hours after the Saudi Arabian Grand Prix. He won the next 10 out of 10 races, pulling out a +19.818 gap in a 5616 SOF race. 🏁🔝 pic.twitter.com/3tgGu4uHEt
Het is overigens het enige simracing game in dit lijstje dat werkt via een abonnement, dit maakt het spel duurder dan alle andere simracing games waar je maar 1 keer voor hoeft te betalen.
R Factor 2
Een simracing game dat net als IRacing veel online wordt gespeeld en gebruikt wordt door online competities is R Factor 2. De online 24 uur van Le Mans wordt bijvoorbeeld gehost op R Factor 2. R Factor is dan ook wel te vergelijken met IRacing.
Een simracing competitie genaamd The Grand Prix Virtual World Championship (GPVWC) maakt bijvoorbeeld gebruik van R Factor 2. Zelf heb ik in het verleden ook in deze competitie gereden, net als Rudy van Buren die tegenwoordig simulator coureur is bij Redbull Racing.
R Factor 2 is denk ik van alle simracing games de meest uitgebreide game wat betreft racecircuits en verschillende raceauto’s.
Dirt Rally 2.0
Dirt Rally 2.0 is een zeer populaire simracing dat zicht zoals de naam van het spel al zegt richt op rally racing. Het spel biedt realistische physics en graphics en bevat meer dan 50 off-road auto’s, waaronder de populaire rallyauto’s zoals de Ford Fiesta en de Subaru Impreza.
Persoonlijk heb ik van dit spel het meest genoten. Het voelt fantastisch om off road te racen tussen de bossen en langs de afgrond van het ravijn te racen. Maar pas op het is alles behalve makkelijk. Jouw navigator geeft precies aan wat voor type bocht eraan zit te komen. Op deze manier weet jij precies welke snelheid je moet rijden en wat voor terrein er zit aan te komen. Hou je hier dan ook goed aan, anders ga je gegarandeerd crashen.
Het is ook wel handig om snelle handjes te hebben, verder is het spel ook ideaal om je skills in de auto te verbeteren en het goed onder controle te houden.
Ik heb dit simracing spel voornamelijk gespeeld als singleplayer tegen de computer. Dirt Rally 2.0 biedt verschillende spelmodi aan, zoals Rally, Rallycross en Off-road, en er is ook een carrièremodus waarin je je eigen rallyteam kan opzetten. Hierbij kan je het team en de auto’s aanpassen en je coureur naar de top van het kampioenschap leiden.
Al met al een fantastische simracing game dat je eens gespeeld moet hebben als simracing coureur.
Verschillende simracing competities
Nu je alles hebt wil je wellicht beginnen met racen in een simracing competitie. Wanneer je op het internet zoekt kom je waarschijnlijk verschillende simracing competities tegen van allerlei verschillende niveaus van landelijk tot wereldwijd.
Als je wilt simracen op het platform van IRacing heb je toegang tot 80 verschillende series waar jij in kunt racen tegen andere simracers en zit je in een community van meer dan 175000 simracers over de hele wereld die dezelfde passie als jou delen. Een abonnement op IRacing kost 110 dollar per jaar.
Een ander mogelijkheid om te racen in een simracing competitie is The Grand Prix Virtual World Championship (GPVWC). GPVWC bestaat al sinds 2000 en is sindsdien uitgegroeid tot een race community met rijders over de hele wereld. De community is kleiner dan IRacing, maar daarom ook laagdrempeliger en wellicht wat gezelliger, maar geloof mij op de baan gaat het er wel serieus aan toe. Zelf heb ik hier jaren met veel plezier gereden.
Er wordt gereden op het platform R Factor 2, in 5 verschillende series waaronder de superleague serie wat gebaseerd is op de Formule 1. Jaarlijks wordt er een evenement georganiseerd waarbij iedereen gezellig bij elkaar komt om bijvoorbeeld met elkaar te karten met wat hapjes en drankjes. Hier worden ook de bekers uitgedeeld aan de winnaars van de simracing competities. Het laatste GPVWC evenement in 2022 was overigens georganiseerd in Utrecht.
De kosten voor het rijden bij GPVWC ligt ook lager dan bij IRacing. Je hoeft maar eenmalig te betalen voor het spel Rfactor2 dat je voor een tientje al kunt kopen. En wanneer je mee wilt doen aan één van de 5 series betaal je 5 tot 25 pond per jaar afhankelijk van de serie waarin je gaat racen.
Hoe wordt je beter in simracing?
Het is heel simpel, maar om beter te worden in simracing is het vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wat helpt is om samen met andere simracing coureurs tegelijkertijd te oefenen in een server, zo kun je elkaar motiveren, maar ook naar elkaar kijken om jezelf te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld achter iemand rijden om te kijken welke lijnen hij of zij rijdt en in welke versnellingen er gereden wordt en waar er geremd wordt.
Naarmate je steeds meer gereden hebt, zul je merken dat je beter wordt en steeds sneller op tempo bent op een nieuw circuit en dus uiteindelijk minder uren hoeft te trainen voor een wedstrijd om op een bepaald niveau te rijden.
Maar uiteraard zullen er waarschijnlijk altijd rijders zijn die beter zullen zijn in simracing hoeveel uur je er ook in steekt, tenzij jij 1 van die grote simracing talenten bent die iedereen zoek zal rijden.
Conclusie Simracing
Simracing is een groeiende hobby en professionele sport waar steeds meer mensen mee beginnen zowel offline in een single player/career modus als in een online competitie, maar uiteindelijk gaat het erom dat je plezier hebt in het simracen. Hopelijk helpt deze simracing gids jou op weg om te beginnen met je simracing avontuur.
Veel succes!
Koop je simracing hardware hier
Veelgestelde vragen over simracing
Wanneer je serieus bent met simracing dan is er maar één optie en dat is de pc. Alle simracing racesturen, software en alle andere hardware wat erbij komt kijken is allemaal compatibel met de PC. Dit geldt niet voor de consoles als de Playstation en Xbox waardoor je altijd tegen problemen zal aanlopen. IRacing en Rfactor 2 zijn bijvoorbeeld alleen te spelen op je PC en dat zijn nou net de 2 spellen die je nodig hebt als je in een online competitie wilt simracen.
Ja, voor simracing heb je een degelijke pc nodig, heb je een game-pc thuis staan? Dan kun je er vrijwel zeker van dat je pc sterk genoeg is, aangezien simracing games ook weer niet extreem veeleisend zijn.
De minimumeis waar je een beetje vanuit kunt gaan is een pc met een 4 core CPU of beter zoals de AMD FX-6300, Intel Core i5-4430, Intel Core i5-2320 en AMD Ryzen 3 1200.
Je kunt via de site https://www.systemrequirementslab.com/ testen of je pc goed genoeg is voor een game.